header_naehrwert_dk_2014.jpg

Vores næringsværdiindikator

Din genvej til en afbalanceret ernæring

Næringsstoffer - vigtig energi til kroppen

Kulhydrater, fedt, proteiner, vitaminer, salt, kostfibre og selvfølgelig mineralstoffer er livsnødvendige for den menneskelige organisme og bør være en del af enhver sund kost. I en velafbalanceret ernæring anbefaler videnskaben at spise frugt og grønt, fuldkorn, bælgfrugter, mælk og mejeriprodukter. Også kød og pølsevarer, fisk, visse typer af fedt og kulhydrater skal indgå i en sund og varieret kostsammenætning. Her er det vigtigt at kombinere alle fødevarer på kryds og tværs og at spise dem med måde.

 

Hvad og hvor meget er der i?

For at gøre det nemmere for vores kunder at få et overblik over det daglige energiindtag, har ALDI allerede i 2007 besluttet at angive næringsværdi- og kalorieinformationer på alle fødevareemballager. Her kan forbrugeren i en let overskuelig tabel se i såkaldte næringsdeklaration, hvilke næringsstoffer der befinder sig i fødevaren, og hvor mange kalorier, der er i per 100 g eller per 100 ml.

 

Andel af anbefalet dagligt behov

For at forbrugerne kan finde ud af, hvor mange kalorier de indtager, vises energi- og næringsstofværdien for en portion af en fødevare i procent svarende til det daglige vejledende indtag for en voksen gennemsnitsperson som fastsat i Mærkningsforordningen.

 

Det daglige behov for energi og næringsstoffer for voksne kan variere efter køn, alder og fysisk aktivitet. Kvinder har som regel et mindre energibehov end mænd.

 

Informationerne på emballagerne refererer til en voksen gennemsnitspersons energibehov på ca. 2000 kcal, og det giver dermed en god rettesnor for det anbefalede indtag af næringsstoffer og kalorier for en voksen gennemsnitsperson.

 

Tilpasning af næringsværdiindikatoren til den nye Mærkningsforordning

Med vedtagelsen af Mærkningsforordningen bliver mærkningen af fødevarer nu reguleret i hele EU. Forordningen gælder for alle medlemslande i EU fra den 13. december 2014 og erstatter hidtidige nationale forordninger. Fødevarer forsynet med den hidtidige mærkning må sælges, indtil holdbarheden for den pågældende fødevare er udløbet. I en overgangsperiode vil der derfor kunne findes fødevareemballager med både den hidtidige og den nye mærkning i vores butikker.

 

Hvad er ændret hos ALDI

For fremtiden vises næringsværdierne i en overskuelig tabel med angivelse af 100 g eller 100 ml samt en portion af fødevaren. Sammenlignet med vores hidtidige næringsdeklaration er næringsstoffernes rækkefølge blevet ændret, og for at lette forståelsen deklareres indholdet af natrium som salt. En sammenligning mellem det nye og det hidtidige design af ALDI's næringsværdiindikator kan ses her.