Fairtrade

Hvad er Fairtrade?

Fairtradekampagne - ALDI

Fairtrade er en international mærkningsordning, der arbejder for, at bønder og arbejdere i nogle af verdens fattigste lande får en mere fair indtægt og bedre arbejdsvilkår. Fairtrade dækker over 74 producentlande med mere end 1,6 millioner bønder og plantagearbejdere.

Mærkningsordningen Fairtrade blev stiftet i Holland i 1988 under navnet ”Stichting Max Havelaar” med det formål at skabe mere lighed og retfærdighed for småbønderne i Asien, Afrika, Syd- og Mellemamerika. Og i 2019 har Fairtrade eksisteret 25-år i Danmark.  

Du kan altid finde Fairtrade-certificerede produkter i ALDI, herunder friske bananer.

Fire Fairtrade myter

Der opstår ofte misforståelser om, hvad Fairtrade betyder og om det virkelig gør en forskel at købe Fairtrade mærkede varer. Derfor vil vi gerne rydde ud i nogle af misforståelserne og punktere et par Fairtrade myter. Nedenfor finder du fire udsagn om Fairtrade, som alle har været igennem et ”Fairtrade-faktatjek”.

Fairtrade i ALDI

1. ”Det er lige meget, hvor mange af ingredienserne, som er Fairtrade”

Falsk. I produkter der kun indeholder én ingrediens som f.eks. kaffe, skal 100 % af indholdet naturligvis være Fairtrade-certificeret. Hvis produktet indeholder mere end én ingrediens arbejder Fairtrade med to forretningsmodeller.

Produkter mærket med det klassiske sorte Fairtrade-mærke følger Fairtrades standard samarbejdsmodel, hvor alle ingredienser i produktet, der kan være Fairtrade-certificerede, skal være Fairtrade-certificerede. Et eksempel er sukker og kakao i en plade chokolade. I produkter med mere end én ingrediens skal minimum 20 % af ingredienserne være Fairtrade-certificeret.

Ved den anden samarbejdsmodel, der kaldes Fairtrade Sourcing Program (FSP) og kendes på det hvide Fairtrade-mærke, fokuserer certificeringen på en enkelt råvare i et sammensat produkt. Det betyder at f.eks. flere småbønder kan sælge deres kakao som Fairtrade og at virksomhederne får flere muligheder for at arbejde med Fairtrade. Et eksempel er ALDI's Moser Roth chokolade der er mærket med det hvide Fairtrade Cocoa program logo.

Fairtrade myte 2

2. ”Fairtrade gør ikke en reel forskel”

Falsk. Fairtrade er med til at sikre en mere fair betaling og bedre arbejdsvilkår for nogle af verdens fattigste bønder og arbejdere. Alle Fairtrade-bønder tjener en Fairtrade-minimumspris for deres råvarer, der dækker alle deres produktionsomkostninger, og alle plantagearbejdere tjener en mindsteløn. Herudover tjener både arbejdere og bønder en Fairtrade-bonus, som de kan bruge til at investere i sociale, miljømæssige og økonomiske udviklingsprojekter, der kan forbedre deres lokalsamfund. Dersuden hjælper Fairtrade med at sætte fokus på unfair handelspraksis på det globale marked.

Fairtrade myte 3

3. ”Fairtrade er ikke godt for miljøet”

Falsk. Fairtrade stiller en række miljøkrav og arbejder med forskellige emner som jordanvendelse, vand og spildvand, affaldsregulering samt miljøledelse. Der må ikke bruges farlige sprøjtegifte eller GMO i produktionen og Fairtrade understøtter også bønderne i en gradvis omlægning af produktionen til økologi.

Fairtradekampagne - ALDI

4. ”Alle Fairtrade-mærkede produkter er også økologiske”

Falsk. Fairtrade støtter bønder til en gradvis omlægning af deres produktion til økologi - blandt andet gennem særlige økonomiske tillæg, men økologi er ikke et krav. Hvis økologi var et krav for at blive Fairtrade-certificeret, ville de mest udsatte bønder ikke kunne leve op til kravene, da det ofte er dyrt og besværligt at omlægge til økologi. Ca. 75 % af alle Fairtrade-mærkede produkter på det danske marked er også økologiske.

Læs mere om Fairtrade på www.fairtrade-maerket.dk

Fairtradekampagne

Påmindelse af

Fejl! Beklager, der er sket en fejl. Prøv igen senere.

Skal vi sende dig en besked, når varen er i butikkerne?

Datovælger

Påmindelsesdag
To dage før
En dag før
Samme dag
Tidspunkt
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00
Bemærk
  • For at kunne benytte vores gratis påmindelsesservice, skal du autentificere dig selv. Indsat venligst din e-mailadresse eller telefonnummer og klik på "Aktiver påmindelse". Afhængig af hvilken enhed du har valgt, vil du derefter modtage en besked med et bekræftelseslink i din indbakke eller telefon. Klik venligst på linket for endeligt at aktivere påmindelsen. Derefter er der ikke brug for mere autentificering.
  • Udfyld venligst alle felter markeret med *.
  • For at kunne benytte denne formular skal cookies være aktiveret i din browser.
  • Påmindelsen kan kun aktiveres, hvis du har valgt en dato ude i fremtiden og klikket på bekræftelseslinket i din e-mail eller sms.
  • Din e-mailadresse og/eller telefonnummer vil blive gemt for at kunne sende dig en påmindelse, om den valgte vare samt for at kunne benytte denne service i fremtiden. Du kan enhver tid afmelde dig vores påmindelsesservice via denne side: "Påmindelsesservice Afmeld"
  • Bemærk venligst, at det kun er tilladt at benytte servicen, hvis du selv er indehaver af e-mailadressen eller telefonnummeret.

Beklager, tilbuddet er ikke længere gældende

Dette tilbud er udløbet

Påmindelse aktiv

Bekræftelse af påmindelse

Du vil modtage en påmindelse d. ${date} kl. ${time}.

Bekræft din e-mailadresse

Bekræft dit telefonnummer

Bekræft din e-mailadresse og dit telefonnummer

Vi sender dig en e-mail, så du kan bekræfte din e-mailadresse. Klik venligst på linket i mailen. Hvis bekræftelsessiden ikke vises, bedes du kopiere linket og sætte det ind i din browser.

Vi sender dig en sms, så du kan bekræfte dit telefonnummer. Klik venligst på linket i beskeden.

Vi sender dig en e-mail og sms, så du kan bekræfte din e-mailadresse og dit telefonnummer. Hvis bekræftelsessiden ikke vises, bedes du kopiere linket og sætte det ind i din browser.

regions.regionSwitchHeadline

regions.regionSwitchText
regions.regionSwitchTextExplicitSwitch