Juletraditioner - Hjerternes fest
  1. Forside
  2. Juletraditioner

Juletraditioner, vi elsker

Julen er begyndt - og varer gerne længe. Glæden og forventningerne stiger i takt med, at lyskæderne tændes, småkagedejen rulles ud og julemusikken tager over.  

Vi har hver vores måde at fejre julen på, og alligevel er vi ofte fælles om de store traditioner i en dansk jul. Det gælder for eksempel de fire søndage i advent, Luciaoptoget på skolen og den store julefrokost med familie, arbejde eller venner.

Er du, som os, vild med jul og alt det, der hører med, kan du her hente viden og tips til et par af de store juletraditioner, så du kan nyde juletiden - uden at det skal koste mange penge.

Julebreaker
Juletraditioner - Advent

Advent: Mens vi venter ...

Hvorfor hedder det egentlig ’advent’? Ordet kommer fra det latinske Adventus Domini, som betyder ’Herrens komme’. Så oprindeligt ventede man på Jesu fødsel, og dag tæller vi ned til at fejre den. 

De fire søndage i advent ligger lige op til d. 24.12 og er blevet en begivenhed i sig selv. Nogle går i kirke og andre bliver i nattøjet, så der er tid til hygge og afslapning.
Mange børn begynder også dagen med at åbne en adventsgave, som kan være en dejlig overraskelse fra nissen - eller mor og far. 

Og så er der dét med adventskransen. Det er en tradition med over 100 år på bagen og handler om, at vi hver søndag tænder ét af fire lys i adventskransen. Sådan viser vi, at vi nærmer os juleaften. 

Savner du et lækkert indslag på din adventssøndag, er glögg og æbleskiver også en yndet juletradition. Begge dele kan købes i færdig form, men har du mod på at prøve kræfter med at lave dem selv, får du herunder et par gode opskrifter.  

Julebreaker
Juletraditioner - Lucia optog

Luciaoptog med lys i mørket

Den 13. december skal børnene huske det hvide tøj. Det er nemlig dresscode for at deltage i årets Luciaoptog – en smuk tradition, som vi forbinder med jul. Men faktisk handler den ikke så meget om jul, mere om tro.

Lucia var en pige, der levede på Sicilien i 300-tallet, hvor hun om natten - med lys på hovedet - delte mad ud til de fattige. Fordi hun var kristen og ikke ønskede ægteskab, blev hun forfulgt af romerne. På mirakuløs vis overlevede hun mange drabsforsøg men blev dræbt til slut og senere udråbt til katolsk helgen.

I dag markerer vi hendes dødsdag med et optog af børn klædt i hvidt og med lys i hånden. Forrest går Luciabruden med en krans på hovedet - ligesom Lucia dengang bar lys. 

Skal børnene forkæles med noget sødt efter optoget, kan du for eksempel bage de lækre juleboller eller nemme småkager. Så skal der nok komme lys i øjnene.

Julebreaker
Juletraditioner - Julefrokost

Julefrokost

Her er en populær juletradition, som ikke har noget med historie eller religion at gøre. Til gengæld handler det om, at vi godt kan lide at hygge os sammen og spise noget noget godt imens.

En typisk julefrokost byder på både kolde og varme retter. Sild er en klassiker men også rejer, ål eller fiskefileter er populære på bordet. Lun medister, flæskesteg eller frikadeller hører til de lune retter, som gerne serveres med rødkål, rødbeder, rugbrød eller kartofler. Ost, frugtsalat eller risalamande kan slutte måltidet af, som sagtens kan strække sig over en hel eller halv dag. I glasset serveres snaps til silden og øl til resten – men vin er nu også lækkert til de lune retter.

At samles til julefrokost er en udbredt tradition på både arbejdspladser og privat med venner og familie. Det kan derfor let blive til mange julefrokoster i december – og så er det rart, at det ikke bliver dyrt eller uoverskueligt. Tag et kig på de lækre delikatesser fra Gourmet, hvor du får god smag for lave priser. 

Julebreaker
Juletraditioner - Julepynt

Bæredygtigt julepynt

Kravlenisser, sprællemænd og farverige guirlander. Julepynt er også en vigtig del af årets juletraditioner. Mange samles om bordet og klipper og klistrer, men man kan også gå en tur i skoven og finde gran, mos og kogler til flotte juledekorationer.

Skovturen er en forfriskende aktivitet i en tid, hvor meget foregår indendørs. Fyld derfor termokoppen med kakao, eller glæd dig til at nyde et velfortjent honninghjerte, når du kommer hjem og skovens skatte skal tørre. Med naturens egen udsmykning i dine juledekorationer undgår du også at bruge mange penge på ekstra pynt.

Vil du lave mere bæredygtigt julepynt, kan du nemt kaste dig ud i både musetrapper, julehjerter og guirlander. Ja, kun fantasien sætter grænser for, hvad du kan få ud af gamle aviser og farverige magasiner som dekorationspapir. Så husk at gemme ALDI’s tilbudsavis, hvis du modtager den med posten – så du er klar til at skabe nye juletraditioner i en bæredygtig stil. 

Julebreaker
Juletraditioner - Drillenisser

Slip nisserne løs

Juletraditioner udvikler sig med tiden, og et par af de nyere traditioner har bidt sig godt fast i familier, skoler og arbejdspladser. Et eksempel er ’drillenisser’. Det kan fx være en nisse-bamse, som børnene får med sig hjem og ’driller’ familien for en dag. Men man kan også være hemmelige drillenisser for hinanden, så man i december måned laver søde og drilske overraskelser for hinanden og til slut forsøger at gætte sin nisseven. 

Pakkeleg er også blevet et julehit og kan bruges til både små og store julearrangementer. Det er en sjov leg, hvor hver deltager medbringer et par gaver til bordet. To terninger sendes rundt, og slår man en 6’er, må man tage en pakke. Når alle pakker er taget, sætter man en alarm og begynder legen igen – men nu må man tage pakkerne fra hinanden. Når uret ringer, er spillet slut, og det er tid til at åbne gaverne.

Tip: Brug noget, du har i forvejen, til dine gaver eller find inspiration i ALDI’s spotvarer. 

Julebreaker
julens åbningstider

Påmindelse af

Fejl! Beklager, der er sket en fejl. Prøv igen senere.

Skal vi sende dig en besked, når varen er i butikkerne? *

Datovælger *

Påmindelsesdag
To dage før
En dag før
Samme dag
Tidspunkt
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

Bemærk
  • For at kunne benytte vores gratis påmindelsesservice, skal du autentificere dig selv. Indsat venligst din e-mailadresse eller telefonnummer og klik på "Aktiver påmindelse". Afhængig af hvilken enhed du har valgt, vil du derefter modtage en besked med et bekræftelseslink i din indbakke eller telefon. Klik venligst på linket for endeligt at aktivere påmindelsen. Derefter er der ikke brug for mere autentificering.
  • Udfyld venligst alle felter markeret med *.
  • For at kunne benytte denne formular skal cookies være aktiveret i din browser.
  • Påmindelsen kan kun aktiveres, hvis du har valgt en dato ude i fremtiden og klikket på bekræftelseslinket i din e-mail eller sms.
  • Din e-mailadresse og/eller telefonnummer vil blive gemt for at kunne sende dig en påmindelse, om den valgte vare samt for at kunne benytte denne service i fremtiden. Du kan enhver tid afmelde dig vores påmindelsesservice via denne side: "Påmindelsesservice Afmeld"
  • Bemærk venligst, at det kun er tilladt at benytte servicen, hvis du selv er indehaver af e-mailadressen eller telefonnummeret.
div>

Beklager, tilbuddet er ikke længere gældende

Dette tilbud er udløbet

Påmindelse aktiv

Bekræftelse af påmindelse

Du vil modtage en påmindelse d. ${date} kl. ${time}.

Bekræft din e-mailadresse

Bekræft dit telefonnummer

Bekræft din e-mailadresse og dit telefonnummer

Vi sender dig en e-mail, så du kan bekræfte din e-mailadresse. Klik venligst på linket i mailen. Hvis bekræftelsessiden ikke vises, bedes du kopiere linket og sætte det ind i din browser.

Vi sender dig en sms, så du kan bekræfte dit telefonnummer. Klik venligst på linket i beskeden.

Vi sender dig en e-mail og sms, så du kan bekræfte din e-mailadresse og dit telefonnummer. Hvis bekræftelsessiden ikke vises, bedes du kopiere linket og sætte det ind i din browser.