I ALDI Danmark sælger vi hver uge mange forskellige tekstiler, og derfor har vi også et stort ansvar. Vi ønsker at bidrage til at forbedre tekstilforsyningskæden, såden bliver mere bæredygtig. Gennem årene har vi taget en række initiativer for at forbedre og sikre, at mennesker og miljø påvirkes mindst muligt af produktionsprocesserne for vores tekstiler.
89 %
mere bæredygtig bomuld
Fremstillingen af vores tøj og tekstiler sker mange steder i verden. F.eks. begynder en helt almindelig bomulds T-shirt sin rejse på bomuldsmarken, ofte i Indien, Kina og USA. Den efterfølgende produktion finder normalt sted i Asien. Bomulden spindes først til garn, og stoffet bliver derefter vævet, farvet og vasket. Under den efterfølgende behandlingsproces skæres stoffet til og sys. Til slut transporteres det færdige produkt til butikkerne via vores logistikcentre.
Der er forskellige sociale og miljømæssige udfordringer i hver fase af produktionsprocessen. De spænder fra bomuldsdyrkningens miljøpåvirkning og brugen af kemikalier i produktionen til arbejdsforholdene i produktionsanlæggene.
Hos ALDI har vi ambitiøse mål og indkøbsstrategier. Derfor udskifter vi gradvist vores sortiment af tekstiler og fodtøj med mere bæredygtige materialer og råvarer.
Inden 2025 ønsker vi at alle tekstiler i vores egen mærker består af 100 % bæredygtigt bomuld.
Bomuld er et af de vigtigste råmaterialer til fremstilling af tekstiler. På verdensplan er omkring 250 millioner mennesker i mere end 80 lande beskæftiget med bomuldsproduktion - hovedsageligt i udviklingslande. Bomuld er en fornybar naturressource og er i sin ubearbejdede form biologisk nedbrydelig, men dyrkningen af bomuld er også forbundet med sociale, økonomiske og miljømæssige risici.
Bomuld udgør ca. 60 % af de samlede fibre, der anvendes i ALDI Nord inden for tøj - og boligtekstiler. Vi fokuserer i stigende grad på bomuld, som er dyrket mere bæredygtig for at bevare naturressourcerne og beskytte sundheden hos de mennesker, der dyrker bomuld. Vores målsætning er, at alle vores bomuldstekstiler i egne mærker skal bestå af 100% bæredygtig bomuld inden 2025.. Se vores seneste bomuldspolitik her .
Hvordan kan du som kunde genkende de mere bæredygtige bomuldsprodukter på vores hylder? Varerne er forsynet med mærker som Global Organic Textile Standard (GOTS), Cotton Made in Africa (CmiA), Better Cotton Initiative (BCI), Fairtrade eller Organic Cotton Standard (OCS).
Læder er et naturmateriale af høj kvalitet og et holdbart materiale til tekstiler og fodtøj. Men der er flere udfordringer forbundet med produktionen. For at gøre læderet smidigt og holdbart skal det behandles, og der anvendes ofte kemikalier - som kan være skadelige ikke blot for miljøet, men også for arbejdstagernes sundhed.
ALDI Nord har været medlem af Leather Working Group (LWG) siden 2015. Formålet med LWG er at gøre forholdene på garverierne og hos mellemhandlere mere gennemsigtige og skabe en bæredygtig forandring. Gennem initiativet forsøger vi at sikre, at producenterne ikke anvender potentielt kritiske stoffer i læderbehandlingen, og at vand- og energiforbruget reduceres. Desuden overvåges arbejdssikkerheden regelmæssigt. LWG har udviklet en revisionsprotokol for mere bæredygtig og ansvarlig læderproduktion, som er blevet implementeret i mere end ti procent af den globale læderproduktion.
Siden 2017 er der kun blevet anvendt læder fra LWG-certificerede garverier til alle ALDI Nord-artikler, der er fremstillet af eller indeholder læderkomponenter.
Siden 2021 har ALDI Nord og ALDI Syd støttet ca. 1.000 småbønder i Indien i forbindelse med et treårigt projekt, der skal hjælpe småbønderne med at omlægge deres produktion fra konventionel til økologisk bomuldsdyrkning. Gennem projektet ønsker vi at bidrage til at øge den stadig meget lave globale andel af økologisk bomuld, som i øjeblikket ligger på omkring 1 % og samtidig forbedre levevilkårene for småbønder i delstaten Maharashtra.
Omlægningen fra konventionel til økologisk bomuldsdyrkning tager ca. tre år. Da bomuldsbønderne endnu ikke kan sælge deres bomuld som økologisk i denne periode og samtidig har lavere udbytte og højere omkostninger, er der stadig mange, der i øjeblikket er tilbageholdende med at omlægge deres produktion til økologisk bomuld.
ALDI Nord og ALDI Syd støtter småbønderne i omlægningsprocessen ved at betale højere priser som kompensation for en mindre høst. Derudover støttes småbønderne af to lokale partnere på stedet med bl.a. uddannelse i opbygning og vedligeholdelse af jordens frugtbarhed og adgang til økologisk frø af høj kvalitet.
Bomulden fra projektet bliver derefter forarbejdet til tekstiler til vores egne mærker. De første produkter med bomuld fra projektet kommer på markedet i 2023.
Projektet gennemføres i samarbejde med Gesellschaft für internationale Zusammenarbeit (GIZ) GmbH og det tyske Forbundsministeriet for økonomisk samarbejde og udvikling (BMZ)
Der anvendes mange kemikalier i den globale tekstilproduktion. Især i den såkaldte våde produktion - dvs. under forbehandling og farvning, trykning og efterbehandling af tekstilerne - kan der anvendes uønskede kemikalier, som udgør en sundhedsrisiko for mennesker og forurener miljøet. Derfor er det ikke tilladt at anvende uønskede kemikalier i produktionen af tøj, boligtekstiler og fodtøj.
Positive ændringer i tekstilforsyningskæden kræver gennemsigtighed og en fælles indsats fra alle industriens aktører. Derfor kræver vi, at vores leverandører overholder Zero Discharge of Hazardous Chemicals (ZDHC) samt Foundation's Manufacturing Restricted Substances List (MRSL) og retningslinjerne for spildevand i alle led af produktionsprocessen.
I 2018 indførte vi obligatorisk Chemical Management Audits (CMA'er) for højrisikoproduktionssteder og alle nyregistrerede vådproduktionssteder. De handlingsplaner, der oprettes som en del af CMA'erne, hjælper bl.a. producenterne med at opbevare kemikalierne korrekt. Siden 2020 accepterer vi også "STeP-certifikater" fra "OEKO-TEX®" og "bluesign®"-systempartnerskaber og verificerede Higg FEM producenter som et alternativ til CMA'er.
Siden 2015 har vi forpligtiget os til målene for Greenpeace Detox Campaign (ALDI Detox Commitment). Sammen med Greenpeace blev der udviklet et omfattende kriteriekatalog med høje miljømæssige krav til produktionen af tekstiler og sko. Kampagnen sluttede i 2020, hvor vi tilsluttede os Road to Zero (ZDHC).
Vores mål er at reducere den påvirkning, somproduktionen af vores tekstiler har på miljøet. Dette omfatter anvendelse og genbrug af ressourcer så effektivt som muligt. Vi følger derfor nøje udviklingen af handlingsplanen for cirkulær økonomi på europæisk plan. Siden 2020 har vi været involveret i "Circular Economy Expert Group" under Alliance for Sustainable Textiles, hvor vi arbejder på bæredygtige løsninger sammen med andre medlemmer.
I 2020 havde vi for første gang varer fremstillet af genbrugsbomuldsgarn fra "WECYCLED®" i vores sortiment. I denne tekstilproces bliver produktionsrester fra tekstilfremstilling brugt til nyt bomuldsgarn i stedet for affald. På produktionsstederne bliver bomulden separeret og derefter forarbejdet sammen med frisk bomuld til WECYCLED® garn af høj kvalitet. I 2021 solgte ALDI Nord over 140.000 artikler med WECYCLED®-garn til vores kunder i Tyskland.
I 2021 tilbød vi puder og dyner med fyldfibre fremstillet af 100 % genbrugte PET-flasker produceret i samarbejde med "Plastic Bank". Plastic Bank er en socioøkonomisk virksomhed, der køber plastaffald indsamlet i udviklingslandene. Virksomhedens mål er at bekæmpe fattigdom og samtidig forhindre, at plastik ender i vandområder og verdenshavene. Når plastikken er indsamlet, bliver den vasket, findelt og tørret, inden den spindes til nye fibre. Den mere bæredygtige produktion af polyesterfyldningsfibre fra 100 % genbrugte PET-flasker fra Plastic Bank har sparet mere end 70 % CO2.
Siden 2017 har vi indsamlet data fra en omfattende leverandørevaluering ("CR Supplier Evaluation") for at sammenligne vores leverandørers arbejde med bæredygtighed. Formålet med projektet er at arbejde mere intensivt med strategiske leverandører, som er villige til at opfylde vores krav og løbende forbedre de produktionsfaciliteter, de bruger. I 2019 udvalgte vi specifikke leverandører af tøj til en særlig pulje, som vi nu bruger som faste leverandører. Vi gjorde det samme for sko i 2020.
De langsigtede samarbejder giver vores leverandører en sikkerhed, som gør det muligt for dem at investere yderligere i en mere bæredygtig forsyningskæde.
Gennemsigtighed i leverandørkæden er et vigtigt emne hos ALDI, og derfor har vi offentliggjort en liste over vores vigtigste produktionssteder. Offentliggørelsen er et første skridt i retning af højere sporbarhed på vores produkter i hele forsyningskæden. Listen over vores produktionssteder opdateres hvert kvartal og indeholder navne, adresser og antal medarbejdere på de pågældende produktionssteder samt de relevante produktgrupper.
I ALDI Factory Advancement project (AFA) arbejder vi for at forbedre arbejdsvilkårene og samarbejdet mellem arbejdere og ledelsen på produktionssteder i Bangladesh.
ALDI har underskrevet den internationale Accord on Fire and Building Safety in Bangladesh.
Beklager, tilbuddet er ikke længere gældende
Dette tilbud er udløbet
Påmindelse aktiv
Bekræftelse af påmindelse
Du vil modtage en påmindelse d. ${date} kl. ${time}.
Bekræft din e-mailadresse
Bekræft dit telefonnummer
Bekræft din e-mailadresse og dit telefonnummer