Teblade

Teproduktion

Teplante

Teplanten

Teplanten er en stedsegrøn busk, der kan blive op til fem meter høj, hvis den ikke kultiveres. Mange arter, f.eks. Assam-teen opnår endda en højde på 20 til 25 meter. De mellem- til mørkegrønne glatte og glansfulde blade er ovale og let opadbøjede. Blomsterne er hvide med et gult bæger. Tebuske vokser meget langsomt og tæt, og bladene høstes som regel efter tre til fire år. Hvis tebuskene plejes godt, kan de blive op til 100 år gamle.

Flot landskab

Dyrkningen

Teplanten trives særdeles godt, når der skiftes med kølige temperaturer om natten og intensivt sollys om dagen. Den foretrækker højdedrag med subtropisk klima, som f.eks. i Sri-Lanka, Indien eller Sydvestafrika. På plantager, der ofte strækker sig over flere kilometer, plantes buskene i højder mellem 500 og 2500 meter.

Da buskene ikke tåler for megen fugt, er plantagerne bygget som terrasser. På denne måde kan vandet let løbe væk, jordbunden fastholdes, og udbyttet kan øges.

Teplukkere med hatte

Høsten

Traditionelt høster man tebuskens friske blade og bladknopper. Dermed får teen sin herlige harmoniske smag og fine kvalitet. Høsttiden er afhængig af de klimatiske betingelser i dyrkningsområdet, sorten og plantagens højdebeliggenhed. Ideelt set kan teen fra den samme busk plukkes hver 10. til 14. dag - så længe varer det, før der er kommet nye skud og blade. Te plukkes mest med håndkraft af erfarne plukkere. Her er det vigtigt, at det kun er de nye friske blade og knopper, der plukkes, da teens smag ellers forringes.

Teblade til tørring

Produktionen

Tehøsten og videreforarbejdningen er først og fremmest håndarbejde, der forudsætter stor erfaring. Der skal mange trin til at frembringe en fin aromatisk sort eller grøn te af friske grønne blade og blomsterknopper. Hvad de fleste ikke ved er, at grøn og sort te kun adskiller sig væsentligt fra hinanden ved, at der springes et enkelt arbejdstrin over; fermenteringen.

Friske teblade er - lige som andre naturlige råvarer - ikke særligt holdbare og skal hurtigt videreforarbejdes. Efter at de er plukket, bredes de på fabrikken ud over store arealer og tørres. Denne procedure kaldes vejring. Tebladene mister ved denne proces 60 til 80 procent af deres vandindhold, bliver smidige og dermed egnet til videreforarbejdning. Derefter rulles bladene intensivt, dvs. bladenes overflade brydes i stykker, og fugten i bladene forbindes med luftens ilt. Denne naturlige biologiske proces, der kan sammenlignes med gæringsprocessen ved alkohol, kalder man fermentering. Enzymerne i cellen og andre stoffer i bladene ødelægges ved rulningen og kan reagere med ilt. Først sådan dannes de særlige aromastoffer.

Teproduktion

Hvor kraftigt tebladene bliver rullet er afgørende for smagen i den sorte te. Rulningen bestemmer aromaens styrke. Efter fermenteringen, der kontrolleres nøje, tørres tebladene fuldstændigt - det sker for det meste i store tørreovne. Tørringen gør teen holdbar, transportegnet, og bladene får deres karakteristiske farve, der går fra mørkebrun til dybsort.

Produktionstrinnet fermentering erstattes af en dampningsproces, når der fremstilles grøn te. Tebladene dampes i ca. 30 sekunder, tebladenes porer lukkes, og den kemiske proces i forbindelse med iltningen forhindres dermed. Ved denne meget skånsomme behandling af tebladene omdanner man indholdsstofferne til aromaer, og mange bestanddele, bl.a. katekiner, vitaminer og andre næringsstoffer, bevares. Den grønne tes blade er fortsat grønne efter den efterfølgende tørring, fordi de ikke er blevet fermenteret.

Påmindelse af

Fejl! Beklager, der er sket en fejl. Prøv igen senere.

Skal vi sende dig en besked, når varen er i butikkerne? *

Datovælger *

Påmindelsesdag
To dage før
En dag før
Samme dag
Tidspunkt
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

Bemærk
  • For at kunne benytte vores gratis påmindelsesservice, skal du autentificere dig selv. Indsat venligst din e-mailadresse eller telefonnummer og klik på "Aktiver påmindelse". Afhængig af hvilken enhed du har valgt, vil du derefter modtage en besked med et bekræftelseslink i din indbakke eller telefon. Klik venligst på linket for endeligt at aktivere påmindelsen. Derefter er der ikke brug for mere autentificering.
  • Udfyld venligst alle felter markeret med *.
  • For at kunne benytte denne formular skal cookies være aktiveret i din browser.
  • Påmindelsen kan kun aktiveres, hvis du har valgt en dato ude i fremtiden og klikket på bekræftelseslinket i din e-mail eller sms.
  • Din e-mailadresse og/eller telefonnummer vil blive gemt for at kunne sende dig en påmindelse, om den valgte vare samt for at kunne benytte denne service i fremtiden. Du kan enhver tid afmelde dig vores påmindelsesservice via denne side: "Påmindelsesservice Afmeld"
  • Bemærk venligst, at det kun er tilladt at benytte servicen, hvis du selv er indehaver af e-mailadressen eller telefonnummeret.
div>

Beklager, tilbuddet er ikke længere gældende

Dette tilbud er udløbet

Påmindelse aktiv

Bekræftelse af påmindelse

Du vil modtage en påmindelse d. ${date} kl. ${time}.

Bekræft din e-mailadresse

Bekræft dit telefonnummer

Bekræft din e-mailadresse og dit telefonnummer

Vi sender dig en e-mail, så du kan bekræfte din e-mailadresse. Klik venligst på linket i mailen. Hvis bekræftelsessiden ikke vises, bedes du kopiere linket og sætte det ind i din browser.

Vi sender dig en sms, så du kan bekræfte dit telefonnummer. Klik venligst på linket i beskeden.

Vi sender dig en e-mail og sms, så du kan bekræfte din e-mailadresse og dit telefonnummer. Hvis bekræftelsessiden ikke vises, bedes du kopiere linket og sætte det ind i din browser.