Bliv vinekspert på 5 minutter

 1. Forside
 2. Vores varer
 3. Vin
 4. Bliv vinekspert på 5 minutter

Her er 10 gode råd til, hvordan du lynhurtigt får styr på vin

Du kender det godt.

Du står foran vinreolen i supermarkedet og kigger forvirret på det store udvalg. Og du er ikke alene. I gennemsnit drikker hver dansker ca. en flaske vin om ugen, men det gør os ikke automatisk til eksperter på området.

Mange mennesker er nemlig i tvivl, når det gælder vin. For hvornår er en vin god, hvad betyder lande, områder, druesorter og alder for vin?

Det har Ekstra Bladets vinekspert, Thomas Rydberg, en række gode svar på. Følger du hans råd, burde du nemt kunne finde den rigtige vin til den rigtige pris. Det vigtigste er, at man gør sig nogle tanker om, hvad man godt kan lide. For en vin er kun god, hvis du synes, den smager godt.


1. De kendte er dyre

De store kendte vine er ofte dyre - Barolo, Brunello og Amarone som eksempler. Køb i stedet en Langhe Nebbiolo, Rossi di montalcino eller Ripasso, hvilket giver dig en mere drikbar vin nu for mindre end halv pris.

2. Hæld vinen på karaffel

De fleste vine har godt af at komme på karaffel 1-2 timer, før de skal nydes. Det blødgør tanninerne og fremhæver aromaerne. Men det er altså ikke nok bare at åbne vinen, den skal i en karaffel eller skål, så den kan ilte ordentlig. Reglen gælder dog ikke for gamle vine, der skal åbnes lige inden, de drikkes.

3. Syrlige dråber

Foretrækker du 'slankere' og mere syrlige vine, skal du gå efter vine fra køligere områder. Det kan være New Zealand, Tyskland, Nordfrankrig og Østrig. Det køligere klima disse steder påvirker druerne, der tager længere tid om at modnes og ikke bliver så kraftige, som hvis de havde fået masser af sol og varme.

4. Kraftig smag

Foretrækker du modsat kraftigere vine, skal du gå efter vine fra varme områder som Australien, Chile, Spanien, det sydlige Italien og Californien. Sol og varme betyder, at druerne udvikler mere sukker, hvilket også er årsagen til, at vine fra varme områder ofte har en højere alkoholprocent.

5. Flere procenter

Hvis du godt kan lide kraftige vine, kan du udover ovenstående råd netop gå efter en vin med en høj alkoholprocent. Vine med 14-15 procent alkohol er nemlig oftest kraftigere i smagen end dem med 12-13 procent alkohol.

6. Vin i boksen

Køb gerne vin på boks. Kvaliteten er ofte tilsvarende vin på flasker til samme pris, til gengæld kan boksen holde sig op til tre måneder i køleskabet. En åbnet flaske vil til gengæld blive dårlig efter tre dages tid i køleskabet.

7. Husk navnet

Når du smager en vin, du kan lide, er det en god idé, at notere druens navn ned. Skriv det evt. i en note på din telefon, så du kan huske det, næste gang du skal købe vin. Druesorten har selvsagt afgørende betydning for vinen, og man kan med fordel udforske andre vine på den pågældende drue.

8. Sødme fra Tyskland

Er du til let sødmefulde vine, kan du som tommelfingerregel gå efter rødvine fra Syditalien og hvidvine fra Tyskland. Klimaet disse steder får sødmen frem i druerne, og det smages i vinen.

9. Afgift på vin

Fordi vi i Danmark betaler en fast afgift på vin på omkring otte kr. pr. flaske samt moms, får man mere end dobbelt så "god" vin, hvis man bruger 80 kr. på en flaske end 50 kr. Så det kan godt betale sig at betale lidt ekstra, da afgifter og moms udgør en stor del af prisen på de billigere vine.

10. Alder er ikke vigtigt

Som udgangspunkt kan man se bort fra vinens alder. 99 procent af vinene i supermarkederne er unge vine, der lavet til at blive drukket nu. Alder på vin bliver først interessant, når man har at gøre med ældre og dyre vine.

Sådan får du dine venner til at tro, du er vinekspert

Her er et par gode ting at vide om vin, så du kan lyde som en ekspert.

 • Garvesyre betyder det samme som tanniner, og er et udtryk ofte brugt, når man taler om vin. Tanninerne sidder i drueskallen, og udgør vinens 'rygrad'. Det vil sige, at det er dem, der er afgørende for vinens karakter. Hvis en vin har meget garvesyre, vil det føles som om ens mund bliver udtørret, når man drikker den. Som huskeregel giver oversøiske vinområder ofte blødere tanniner.
 • Terrior. Her er et udtryk, der får dig til at lyde som en rigtig vinkyper. Udtrykket terrior(det udtales 'tævrar') dækker over jordbundsforholdene og klimaet på den pågældende vinmark, som vinen kommer fra. Vil man lyde rigtig klog, kan man eksempelvis sige, 'Det er en typisk terrior-karakteristik for denne vin - man kan smage den kommer fra den lokale mark'.
 • Måske har du hørt udtrykket 'gardiner', når folk taler om vin. Gardinerne er den vin, der bliver siddende på glassets kant, når du kører det rundt i glasset. Jo mere alkohol, der er i vinen, desto mere vin vil blive siddende på glassets kant. Så når du kører vinen rundt, og den laver flotte 'gardiner', kan du konkludere, at den nok har en alkoholprocent på omkring 14-15.
 • De mest udbredte druesorter til rødvin er Cabernet Sauvignon og til hvidvin er Chardonnay den mest brugte. Det skyldes, at druerne er både populære og nemme at dyrke. I Danmark drikker vi mest vin fra Italien efterfulgt af vin fra Chile og Frankrig og vores foretrukne drue er Merlot.


Skrevet af Rasmus Barud Thomsen, Ekstra Bladet, på vegne af ALDI

Påmindelse af

Fejl! Beklager, der er sket en fejl. Prøv igen senere.

Skal vi sende dig en besked, når varen er i butikkerne? *

Datovælger *

Påmindelsesdag
To dage før
En dag før
Samme dag
Tidspunkt
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

Bemærk
 • For at kunne benytte vores gratis påmindelsesservice, skal du autentificere dig selv. Indsat venligst din e-mailadresse eller telefonnummer og klik på "Aktiver påmindelse". Afhængig af hvilken enhed du har valgt, vil du derefter modtage en besked med et bekræftelseslink i din indbakke eller telefon. Klik venligst på linket for endeligt at aktivere påmindelsen. Derefter er der ikke brug for mere autentificering.
 • Udfyld venligst alle felter markeret med *.
 • For at kunne benytte denne formular skal cookies være aktiveret i din browser.
 • Påmindelsen kan kun aktiveres, hvis du har valgt en dato ude i fremtiden og klikket på bekræftelseslinket i din e-mail eller sms.
 • Din e-mailadresse og/eller telefonnummer vil blive gemt for at kunne sende dig en påmindelse, om den valgte vare samt for at kunne benytte denne service i fremtiden. Du kan enhver tid afmelde dig vores påmindelsesservice via denne side: "Påmindelsesservice Afmeld"
 • Bemærk venligst, at det kun er tilladt at benytte servicen, hvis du selv er indehaver af e-mailadressen eller telefonnummeret.

Beklager, tilbuddet er ikke længere gældende

Dette tilbud er udløbet

Påmindelse aktiv

Bekræftelse af påmindelse

Du vil modtage en påmindelse d. ${date} kl. ${time}.

Bekræft din e-mailadresse

Bekræft dit telefonnummer

Bekræft din e-mailadresse og dit telefonnummer

Vi sender dig en e-mail, så du kan bekræfte din e-mailadresse. Klik venligst på linket i mailen. Hvis bekræftelsessiden ikke vises, bedes du kopiere linket og sætte det ind i din browser.

Vi sender dig en sms, så du kan bekræfte dit telefonnummer. Klik venligst på linket i beskeden.

Vi sender dig en e-mail og sms, så du kan bekræfte din e-mailadresse og dit telefonnummer. Hvis bekræftelsessiden ikke vises, bedes du kopiere linket og sætte det ind i din browser.