Fremstilling af mousserende vine

  1. Startside
  2. Vores varer
  3. Vin
  4. Fremstilling af mousserende vine

Alt der er værd at vide om mousserende vine

De druesorter, der bruges til at fremstille mousserende vine, er for det meste meget klassiske druesorter såsom Riesling eller de berømte franske druer som Chardonnay, Pinot Noir (Pinot Noir) og Pinot Meunier (Black Riesling).

Første og anden gæring

Gæring af mousserende vine - ALDI

Produktionen af mousserende vin minder indledningsvist om produktionen af hvidvine. Der anvendes som regel røde druer til mousserende vine, som presses umiddelbart efter høsten, således at der produceres en næsten farveløs vin. Efter den første gæring på ståltanke eller i egetræsfade, udføres en ekstra gæring. Her bliver vinen igen tilsat gær og sukker, sådan at der dannes kuldioxid. Denne anden gæring, og den efterfølgende filtrering og påfyldning, finder sted under højtryk, sådan at tilstedeværelsen af kuldioxid opretholdes. Champagne, Cava og mange andre mousserende vin hældes direkte på flasker efter den anden gæring, som normalt tager to til tre uger.

Degorgering

Degorgering - ALDI

Flaskerne lukkes med en kroneprop af kork. Flaskerne blev tidligere vendt ved håndkraft på et "pupitres" stativ. I dag gøres dette maskinelt. I vinen ophobes gæren derefter i flaskehalsen. Her bliver den fastholdt i flaskens top og afkøles herefter i et isbad og nedtil -20 °C, hvorved gæren fryses. Hvis proppen på flasken åbnes, skydes den direkte af flasken på grund af trykket. Denne proces kaldes i fagsproget for degorgering.

Smagen forfines og korkproppen sættes i

Korkproppen isættes - ALDI

Under det efterfølgende trin skal den resulterende væske og sukkertab afvejes i flasken (dosering). Her tilsætter producenter af mousserende vin specifikt på særligt søde vine en sukkeropløsning - så den mousserende vins smagsfinesse afrundes. Derefter lukkes flasken, for eksempel med en naturlig korkprop og en ekstra trådlukker. Denne såkaldte lås fastholder korkproppen.

Fra ekstra tør til halvtør

Mousserende vin - ALDI

Betegnelserne for mousserende vine indeholder normalt mere restsukker end de konventionelle vine. Den indeholdte kulsyre giver en sødme som bevirker, at den mousserende vin opfattes som mindre stærk end konventionelle vine. Sødmen i mousserende vine kontrolleres af ovennævnte dosering. Brut (tørre) mousserende vine indeholder op til 15 g/l restsukker, et indhold af restsukker på mellem 12 og 20 g/l giver betegnelsen 'ekstra tør' og mellem 17 og 35 g/l giver betegnelsen ‚tør' og ‚demi sec' ("halvtør") har et indhold af restsukker på mellem 35 og 50 g/l.

Vidste du,

at boblerne i et glas mousserende vin vokser med 350 til 400 mikrometer - en tusindede af en millimeter - per sekund. Når de brister på overfladen, frigiver de aromaer, hvilket øger nydelsen.

Skal det være sekt, Prosecco, champagne eller noget helt fjerde?

Måske har du allerede spekuleret over, hvad forskellen på sekt og Prosecco er, eller hvad der præcis betegner en champagne. Helt generelt har oprindelse og fremstillingsmetode indflydelse på betegnelsen for den mousserende vin. Læs med herunder, hvor vi vil guide dig til forskelle på mousserende vine.

Sekt hos ALDI

Sekt

Primært i Tyskland og Østrig betegnes en mousserende kvalitetsvin, der normalt opnås ved gæring på flaske, som sekt. Produktionen af sekt tager mindst ni måneder. Dette giver produktet en fin mousse og en delikat frugtagtig friskhed. Sekt skal indeholde mindst ti procent alkohol og et kulsyreindhold/-tryk på mindst 3,5 bar.

Prosecco hos ALDI

Prosecco

Proseccos dyrkningsområde strækker sig til den nordlige del af Italien ved den venetianske lagune til foden af Treviso. Alpernes geografiske beliggenhed giver vinstokkene en meget speciel og effektiv beskyttelse mod kolde luftstrømme. Siden januar 2010 er navnet Prosecco ikke længere anvendt til druesorten, men udelukkende begrænset til dyrkningsområdet. Dvs. at ligesom en Champagne, der skal komme fra den franske region Champagne, skal en Prosecco altid komme fra det lille område i Treviso nær Venedig (kontrolleret oprindelsesbetegnelse). Druesorten, der anvendes i produktionen af Prosecco er Glera-druen, der i denne region kaldes Prosecco.

Vino Frizzante hos ALDI

Vino Frizzante

Vino Frizzante er en semi-mousserende vin fra Italien. Den er baseret på hvidvin af høj kvalitet, som enten tilføres kulsyre, eller hvor der dannes kulsyre under den sekundære gæring.

Mousserende vin hos ALDI

Mousserende vin

Mousserende vin har et lidt højere kuldioxid-indhold end semi-mousserende vin. Kulsyren bliver enten tilføjet til hvidvinen eller dannet ved den såkaldte sekundære gæring, hvor den unge vin fermenteres under tryk. På denne måde bevares kulsyren.

Champagne hos ALDI

Champagne

Champagne er en mousserende vin med en beskyttet oprindelsesbetegnelse. Det betyder, at kun Champagne, som produceres i den franske vinregion, Champagne, må bære dette navn. Produktionen af dette højkvalitetsprodukt er strengt kontrolleret og beskyttet af international varemærkelovgivning. Druerne må kun høstes ved håndkraft og fremstilles udelukkende ved en langvarig proces med gæring i flasken (Méthode Champenoise). Desuden anvendes der normalt kun tre druesorter (Pinot Noir, Chardonnay og Pinot Meunier) til fremstilling af Champagne.

Cava hos ALDI

Cava

Cava er en mousserende vin, som også traditionelt fremstilles ved fremgangsmåden med gæring i flasken. Produktionen har tendens til at være koncentreret omkring Catalonien i Spanien, især i dyrkningsområdet Penedès, nær Barcelona. Efter den sekundære gæring skal vinen lagres i en periode på ni måneder. Den traditionelle produktion svarer kvalitativt til fremstillingen af fransk champagne og Crémant. Cava fremstilles normalt af typiske spanske druesorter (Macabeo, Parellada, Xarel-lo), og har en meget fin mousse med en frisk og frugtagtig smag.

Påmindelse af

Fejl! Beklager, der er sket en fejl. Prøv igen senere.

Skal vi sende dig en besked, når varen er i butikkerne? *

Datovælger *

Påmindelsesdag
To dage før
En dag før
Samme dag
Tidspunkt
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

Bemærk
  • For at kunne benytte vores gratis påmindelsesservice, skal du autentificere dig selv. Indsat venligst din e-mailadresse eller telefonnummer og klik på "Aktiver påmindelse". Afhængig af hvilken enhed du har valgt, vil du derefter modtage en besked med et bekræftelseslink i din indbakke eller telefon. Klik venligst på linket for endeligt at aktivere påmindelsen. Derefter er der ikke brug for mere autentificering.
  • Udfyld venligst alle felter markeret med *.
  • For at kunne benytte denne formular skal cookies være aktiveret i din browser.
  • Påmindelsen kan kun aktiveres, hvis du har valgt en dato ude i fremtiden og klikket på bekræftelseslinket i din e-mail eller sms.
  • Din e-mailadresse og/eller telefonnummer vil blive gemt for at kunne sende dig en påmindelse, om den valgte vare samt for at kunne benytte denne service i fremtiden. Du kan enhver tid afmelde dig vores påmindelsesservice via denne side: "Påmindelsesservice Afmeld"
  • Bemærk venligst, at det kun er tilladt at benytte servicen, hvis du selv er indehaver af e-mailadressen eller telefonnummeret.

Beklager, tilbuddet er ikke længere gældende

Dette tilbud er udløbet

Påmindelse aktiv

Bekræftelse af påmindelse

Du vil modtage en påmindelse d. ${date} kl. ${time}.

Bekræft din e-mailadresse

Bekræft dit telefonnummer

Bekræft din e-mailadresse og dit telefonnummer

Vi sender dig en e-mail, så du kan bekræfte din e-mailadresse. Klik venligst på linket i mailen. Hvis bekræftelsessiden ikke vises, bedes du kopiere linket og sætte det ind i din browser.

Vi sender dig en sms, så du kan bekræfte dit telefonnummer. Klik venligst på linket i beskeden.

Vi sender dig en e-mail og sms, så du kan bekræfte din e-mailadresse og dit telefonnummer. Hvis bekræftelsessiden ikke vises, bedes du kopiere linket og sætte det ind i din browser.