Ønologi

Ønologi er en videnskab, der skal læres fra bunden. Ønologer besidder omfattende viden om sammensætningen af en vin, både hvad angår druesorter, dyrknings- og fremstillingsmetoder. De ved præcis, hvordan en vin modnes, og hvordan den skal opbevares. Dette omfatter de forskellige metoder til produktionaf konventionelle vine, mousserende vine eller sydlige vine.

Druerne former vinens karakter

Kvaliteten af de anvendte druer og druesorter udgør det velsmagende fundament for enhver god vin. For at producere en vin af meget høj kvalitet skal yderligere betingelser dog også være opfyldt såsom: optimale klimatiske og geologiske forhold og en producent der har mestret kunsten at fremstille vin til perfektion. Til sidst skal vinen plejes og dyrkes. Bagefter skal druerne omhyggeligt høstes, gæres og presses, før den meget unge vin oplagres og behandles med yderste omhu.

Ønologi/Cuvée

Druer til vinproduktion - ALDI

Hver sort har sin egen særlige smagskarakter. De mest kendte er de gamle sorter som Riesling, Cabernet Sauvignon eller Pinot Noir, der dyrkes meget på verdensplan. Andre klassiske sorter omfatter Pinot Blanc eller Chardonnay. De nyere sorter er for det meste hybrider eller varianter af gamle sorter. Disse sorter blev udviklet til at forbedre vinstokkenes modstandsevne over for skadedyr, tilpasning til det lokale klima eller for at forbedre høstmængderne. Nogle lande, især Californien, Sydafrika og Østrig, dyrker også selvstændige sorter (f.eks. Ruby Cabernet, Pinotage, Blauer Zweigelt), som giver den særlige karakter til vin fra disse lande.

Udvælgelse af druer til vin - ALDI

Den professionelle blanding og sammensætning af bestemte druesorter, som danner en ny vin, kaldes for Cuvée. Målet med en Cuvée er at forfine vinens smag og kvalitet gennem den bevidste kombination eller for at opnå en konstant kvalitet over flere årgange. De enkelte vinsorter harmonerer perfekt i en god Cuvée og skaber vinens særlige kvalitet. De mest almindelige Cuvée er de franske vine fra Bordeaux eller Châteauneuf-du-Pape fra det sydlige Frankrig, hvor op til 13 forskellige druesorter kan harmoniseres.

Dyrkning og beliggenhed

Vinmark - ALDI

Vinstokke og druer trives naturligvis bedst under optimale vækst- og dyrkningsbetingelser. Derfor stilles der store krav til vingårdens beliggenhed, den omhyggelige dyrkning, vingårdens jordforhold samt den intensive pleje af druerne.

De fleste vinområder findes på den nordlige halvkugle mellem den 30. og 50. breddegrad og mellem den 30. og 40. breddegrad på den sydlige halvkugle. Disse regioner kalder vineksperterne for " verdens vinbælte". Her er der mange solskinstimer som giver tilstrækkeligt lys, varme og høj luftfugtighed og ringe nedbør, hvilket sikrer den helt rigtige vanding af vinstokkene. Vinmarkerne på stejle skråninger nær kystområder eller flodregioner bidrager også til, at vinstokkene kan udvikle sig godt: langsomme men betydelige temperaturudsving mellem dag og nat på grund af varmophobningen i vandet og bjergenes højde er vigtige elementer som sikrer, at druerne kan danne tilstrækkelig smag og ekstrakter. Orienteringen af arealet mod syd eller nord på den sydlige halvkugle giver også vinstokkene uhindrede og langvarige lysforhold og solstråler, og den mineralholdige jord giver gode geologiske vækstbetingelser.

Godt at vide

I Tyskland findes der også andre vindyrkningsområder over den 40. og 50. breddegrad, såsom Ahr, Mosel eller (Centrale) Rhinen. På disse særdeles velegnede skråninger og dale, der også kaldes økologiske nicher, findes der gode klimatiske og geologiske forhold til vinfremstilling, der minder om forholdene i verdens vinbælte. På grund af disse egenskaber får vinen en hhv. karakteristisk og typisk smagskarakter, som værdsættes af mange vineksperter.

Vinpresse/mask - råvarekvaliteten er afgørende

Vinpresse  - ALDI

Trinene i fremstillingen af hvid-, rosé- og rødvine er forskellige. Hvide og røde druer afribbes normalt efter høsten, dvs. at de fjernes fra deres stilke. Kun druerne bliver bearbejdet. Disse bliver først knust eller let formalet, så druens skind sprænges, og saften frigives. Efter dette trin følger yderligere udskillelsesprocedurer. Masken opnås, ved at de knuste druer vinificeres til hvidvinsfremstilling. Mosten derfra bliver efterfølgende fermenteret. Ved fremstilling af rosé- og hvidvin bliver den røde druemask også presset hurtigt. Da farvestoffet i røde druer, der sidder i druens skind og kontakt med væsken i masken er kortvarig, får mosten en sart rosa farve, som derefter presses. Hos rødvine gæres masken med den traditionelle metode. En anden mulighed er at opvarme masken kortvarigt, hvilket opløser farvestoffer og aromastoffer, men kun få tanniner fra drueskindet. Derefter presses den opvarmede mask. Resultatet er en farvet rødvin, som derefter fermenteres.

Gæringsproces - alkoholen dannes

Gæringsproces vin - ALDI

Nu begynder gæringsprocessen, med det eksisterende gær eller tilført gær, hvor druerne eller masken fermenteres. I gæringsprocessen bliver det eksisterende sukker (glukose og fruktose) i druerne omdannet til alkohol. Under gæringsprocessen opnås en temperatur på op til 30 °C. Denne temperatur reguleres dog hovedsageligt af producenten. Rødvin afkøles konstant til 23 til 25 °C og hvidvin til en temperatur på 14-18 °C. Dette er meget vigtigt, fordi temperaturen under fermenteringsprocessen påvirker slutproduktets aroma og smag. Lavere gæringstemperaturer fremmer frugten i vin, hvormod højere temperaturer under gæringen kan ødelægge frugten.

Rødvin i produktion - ALDI

Ved at tilføre varme og alkohol til rødvin løsnes den røde farve, aroma og ekstrakter og vegetabilske tanniner (garvesyre) fra skallerne. Den unge vin får således sin farve, aroma og karakteristiske smag. Jo længere vinen lagres i gæringstanke ved en konstant temperatur, desto mere intens bliver dens smag og farve. Lys, frugtagtig rødvin kræver en kort gæringstid, hvorimod en fyldig, dyb rødvin skal gære i op til 30 dage.

I de følgende trin bliver den gærede druemost fra hvid- og rosévine, som kaldes ung vin, lagret yderligere i tanke af plast og rustfrit stål. Under fremstillingen af rødvine bliver masken presset og den unge vin, der fremstilles på denne måde, bliver lagret yderligere på træfade eller i ståltanke. De resterende stoffer i vinen bundfældes med tiden i beholderen, og vinen bliver langsomt klarere. Nu bliver den unge vin adskilt fra resterne. Det sker primært ved, at den klare vin bliver suget fra oven og dermed skilt fra bærmen. Denne proces kaldes for tapning.

Modning af god vin kræver tid

Vin modnes i træfade - ALDI

Nogle vine, der skal drikkes unge, hældes direkte på flasker efter kort lagringstid, hvorefter de er klar til at blive nydt. Mange vine kræver dog lidt mere tid for at blive modnet. Det gøres i træfade (f.eks. Barriques, som er små franske egetræsfade på 225 liter) eller i tanke af rustfrit stål, hvor vinen påfyldes og derefter lagres. Her begynder processen med den langsomme ældning af vinen, som kan tage alt fra adskillige måneder til flere år. Lagringsform og fadtype påvirker smagen markant. Modning i barriques giver for eksempel en krydret røget og vanillepræget smag. Som et sidste trin, før vinen kommes på flasker, filtreres vinen normalt for at udskille de sidste rester og aflejringer.

Beklager, tilbuddet er ikke længere gældende

Dette tilbud er udløbet

Påmindelse aktiv

Du vil modtage en påmindelse d. ${date} kl. ${time}.

Vi sender dig en e-mail, så du kan bekræfte din e-mailadresse. Klik venligst på linket i mailen. Hvis bekræftelsessiden ikke vises, bedes du kopiere linket og sætte det ind i din browser.

Vi sender dig en sms, så du kan bekræfte dit telefonnummer. Klik venligst på linket i beskeden.

Vi sender dig en e-mail og sms, så du kan bekræfte din e-mailadresse og dit telefonnummer. Hvis bekræftelsessiden ikke vises, bedes du kopiere linket og sætte det ind i din browser.

Påmindelse af

Fejl! Beklager, der er sket en fejl. Prøv igen senere.

Skal vi sende dig en besked, når varen er i butikkerne? *

Udfyld venligst dette felt.
Udfyld venligst dette felt.
Udfyld venligst dette felt.
Påmindelsesdag
To dage før
En dag før
Samme dag
Tidspunkt
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

Bemærk
  • For at kunne benytte vores gratis påmindelsesservice, skal du autentificere dig selv. Indsat venligst din e-mailadresse eller telefonnummer og klik på "Aktiver påmindelse". Afhængig af hvilken enhed du har valgt, vil du derefter modtage en besked med et bekræftelseslink i din indbakke eller telefon. Klik venligst på linket for endeligt at aktivere påmindelsen. Derefter er der ikke brug for mere autentificering.
  • Udfyld venligst alle felter markeret med *.
  • For at kunne benytte denne formular skal cookies være aktiveret i din browser.
  • Påmindelsen kan kun aktiveres, hvis du har valgt en dato ude i fremtiden og klikket på bekræftelseslinket i din e-mail eller sms.
  • Din e-mailadresse og/eller telefonnummer vil blive gemt for at kunne sende dig en påmindelse, om den valgte vare samt for at kunne benytte denne service i fremtiden. Du kan enhver tid afmelde dig vores påmindelsesservice via denne side: "Påmindelsesservice Afmeld"
  • Bemærk venligst, at det kun er tilladt at benytte servicen, hvis du selv er indehaver af e-mailadressen eller telefonnummeret.