Information vedr. covid-19

Ønologi

Ønologi er læren omkring druedyrkning og vinproduktion. Ønologer, der har en lang videregående uddannelse, besidder omfattende viden om sammensætningen af en vin, både hvad angår druesorter, dyrknings- og fremstillingsmetoder. De ved præcis, hvordan en vin modnes, og hvordan den skal opbevares. Dette omfatter de forskellige metoder til produktion af konventionelle vine, mousserende vine og hedvine.

Druerne former vinens karakter

Kvaliteten af de anvendte druer og druesorter udgør det velsmagende fundament for enhver god vin. For at producere en vin af meget høj kvalitet skal yderligere betingelser dog også være opfyldt såsom: optimale klimatiske og geologiske forhold og en producent der har mestret kunsten at fremstille vin til perfektion. Til sidst skal vinen plejes og dyrkes. Bagefter skal druerne omhyggeligt høstes, gæres og presses, før den meget unge vin oplagres og behandles med yderste omhu.

Druesorter og Cuvée

Druer til vinproduktion - ALDI

Hver sort har sin egen særlige smagskarakter. De mest kendte er de gamle sorter som Chardonnay, Cabernet Sauvignon eller Pinot Noir, der dyrkes meget på verdensplan. Andre klassiske sorter omfatter Syrah/Shiraz, Merlot, Riesling og Pinot Grigio. Nogle lande, især Italien, Spanien, Californien og Sydafrika, dyrker også lokale sorter (f.eks. Zinfandel, Tempranillo, Ruby Cabernet og Pinotage), som giver den særlige karakter til vin fra disse lande.

Udvælgelse af druer til vin - ALDI

Den professionelle blanding og sammensætning af bestemte druesorter, som danner en ny vin, kaldes for Cuvée. Målet med en Cuvée er at forfine vinens smag og kvalitet gennem den bevidste kombination eller for at opnå en konstant kvalitet over flere årgange. De enkelte vinsorter harmonerer perfekt i en god Cuvée og skaber vinens særlige kvalitet. De mest almindelige Cuvée er de franske vine fra Bordeaux eller Châteauneuf-du-Pape fra det sydlige Frankrig, hvor op til 13 forskellige druesorter kan harmoniseres.

Dyrkning og beliggenhed

Vinmark - ALDI

Vinstokke og druer trives naturligvis bedst under optimale vækst- og dyrkningsbetingelser. Derfor stilles der store krav til vinmarkernes beliggenhed, den omhyggelige dyrkning, vinmarkens jordforhold samt den intensive pleje af druerne.

De fleste vinområder findes på den nordlige halvkugle mellem den 30. og 50. breddegrad og mellem den 30. og 40. breddegrad på den sydlige halvkugle. Disse regioner kalder vineksperterne for "verdens vinbælte". Her er der mange solskinstimer som giver tilstrækkeligt lys, varme, balanceres luftfugtighed og begrænset nedbør, hvilket sikrer den helt rigtige vanding af vinstokkene. Vinmarkerne på stejle skråninger nær kystområder eller flodregioner bidrager også til, at vinstokkene kan udvikle sig godt: langsomme men, betydelige temperaturudsving mellem dag og nat på grund af varmophobningen i vandet og bjergenes højde er vigtige elementer som sikrer, at druerne kan danne tilstrækkelig smag og ekstrakter. Orienteringen af markerne mod syd eller nord på den sydlige halvkugle giver også vinstokkene uhindrede og langvarige lysforhold og solstråler, og den mineralholdige jord giver gode geologiske vækstbetingelser.

Behandling af druerne - råvarekvaliteten er afgørende

Vinpresse  - ALDI

Trinene i fremstillingen af hvid-, rosé- og rødvine er forskellige. Hvide og røde druer afstilkes normalt staks efter høsten. Kun druerne bliver bearbejdet. Disse bliver først knust, så drueskindet sprænges, og mosten frigives. Til fremstilling af hvidvin bliver de knuste hvide druer normalt presset og mosten derfra bliver efterfølgende gæret. Ved fremstilling af rosé- og rødvin forbliver de røde drueskind i kontakt med mosten (dette kaldes for maceration), da farvestoffet i røde druer sidder i druens skind. Ved produktion af rosévin er kontakten mellem 4 og 48 timer for at opnå en let rosa farve. Hos rødvine forbliver drueskindene i kontakt med mosten under gæringen.

Gæringsproces - alkoholen dannes

Gæringsproces vin - ALDI

Nu begynder gæringsprocessen, med den eksisterende gær der sidder på drueskindene eller tilført gær. I gæringsprocessen bliver det eksisterende sukker (glukose og fruktose) i druerne omdannet til alkohol og kuldioxid. Under gæringsprocessen udvikles der i øvrigt varme og temperaturen kan nå op over 35 °C. Denne temperatur reguleres for at bevare de friske frugtige aromaer i vinen. Rødvin afkøles typisk til en temperatur mellem 22 og 28 °C og hvid- og rosévin til en temperatur på mellem 14 og 18 °C. Dette er meget vigtigt, fordi temperaturen under gæringsprocessen påvirker slutproduktets aroma og smag. Ved en for høj temperatur kan frugten i vinen ødelægges.

Rødvin i produktion - ALDI

Under gæringsprocessen af rødvine løsnes den røde farve, aroma og tanniner (garvesyre) fra skallerne. Den unge vin får således sin farve, aroma og karakteristiske smag. Jo længere macerationstid (tiden hvor skindene er i kontakt med mosten), desto mere intens bliver vinen smag og fylde. En let og frugtagtig rødvin kræver en kort macerationstid (4-8 dage), hvorimod en fyldig og dyb rødvin kan have op mod 30 dages maceration.

I de følgende trin bliver den gærede druemost fra hvid- og rosévine, som kaldes ung vin, typisk lagret yderligere i tanke af rustfrit stål. Under fremstillingen af rødvine bliver drueskindene presset og den unge vin bliver lagret yderligere på træfade eller i ståltanke.

Modning af god vin kræver tid

Vin modnes i træfade - ALDI

Nogle vine, der bedst drikkes mens de er unge, fyldes direkte på flasker efter kort lagringstid, hvorefter de er klar til at blive nydt. Mange vine kræver dog lidt mere tid for at blive modnet. Det gøres i egetræsfade (f.eks. Barriques, som er små franske egetræsfade på 225 liter) eller i tanke af rustfrit stål. Her begynder processen med den langsomme modning af vinen, som kan tage alt fra adskillige måneder til flere år. Lagringsform og fadtype påvirker smagen markant. Modning i barriques kan for eksempel give en krydret, røget og vaniljepræget smag. Som et sidste trin, før vinen kommes på flasker, filtreres vinen normalt for sikre at vinen er klar og stabil.

Påmindelse af

Fejl! Beklager, der er sket en fejl. Prøv igen senere.

Skal vi sende dig en besked, når varen er i butikkerne? *

Datovælger *

Påmindelsesdag
To dage før
En dag før
Samme dag
Tidspunkt
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

Bemærk
  • For at kunne benytte vores gratis påmindelsesservice, skal du autentificere dig selv. Indsat venligst din e-mailadresse eller telefonnummer og klik på "Aktiver påmindelse". Afhængig af hvilken enhed du har valgt, vil du derefter modtage en besked med et bekræftelseslink i din indbakke eller telefon. Klik venligst på linket for endeligt at aktivere påmindelsen. Derefter er der ikke brug for mere autentificering.
  • Udfyld venligst alle felter markeret med *.
  • For at kunne benytte denne formular skal cookies være aktiveret i din browser.
  • Påmindelsen kan kun aktiveres, hvis du har valgt en dato ude i fremtiden og klikket på bekræftelseslinket i din e-mail eller sms.
  • Din e-mailadresse og/eller telefonnummer vil blive gemt for at kunne sende dig en påmindelse, om den valgte vare samt for at kunne benytte denne service i fremtiden. Du kan enhver tid afmelde dig vores påmindelsesservice via denne side: "Påmindelsesservice Afmeld"
  • Bemærk venligst, at det kun er tilladt at benytte servicen, hvis du selv er indehaver af e-mailadressen eller telefonnummeret.

Beklager, tilbuddet er ikke længere gældende

Dette tilbud er udløbet

Påmindelse aktiv

Bekræftelse af påmindelse

Du vil modtage en påmindelse d. ${date} kl. ${time}.

Bekræft din e-mailadresse

Bekræft dit telefonnummer

Bekræft din e-mailadresse og dit telefonnummer

Vi sender dig en e-mail, så du kan bekræfte din e-mailadresse. Klik venligst på linket i mailen. Hvis bekræftelsessiden ikke vises, bedes du kopiere linket og sætte det ind i din browser.

Vi sender dig en sms, så du kan bekræfte dit telefonnummer. Klik venligst på linket i beskeden.

Vi sender dig en e-mail og sms, så du kan bekræfte din e-mailadresse og dit telefonnummer. Hvis bekræftelsessiden ikke vises, bedes du kopiere linket og sætte det ind i din browser.