Vinguide

Vi guider dig til, hvad der er værd at vide om vin

Hvordan skal vin helst opbevares? Hvad er den ideelle temperatur, når rosévinen skal serveres? Hvad skal man være opmærksom på ved dekantering? Vi besvarer de hyppigste spørgsmål omkring vin her på siden, så du kan blive lidt klogere på verdenen af vin og dermed forøge nydelsen af et glas vin.

Alkoholindhold

Alkololindhold i vin - ALDI

Indholdet af alkohol i vin produceres under gæringsprocessen ved hjælp af naturlig gær, sukker (glukose og fruktose), der omdannes til alkohol og kulsyre i druemost eller i mask. Kulsyren forsvinder, mens alkoholen forbliver i vinen. Jo mere sukker der fermenteres, jo højere bliver alkoholindholdet. Søde og halvtørre vine har derfor normalt et lavere alkoholindhold end tørre vine. For vin er den resulterende alkoholprocent normalt mellem 9 og 15 procent.

Smagsekspertise

Smagsekspertise - vin fra ALDI

Vinens fulde smag skyldes det komplekse samspil af mange forskellige nuancer af smags- og duftnuancer. En person kan opfatte og skelne mellem op til 400 forskellige dufte. Sammen med smagssensorerne, der kan opfattes som sødme, salt, surt og bitre stoffer, skaber dette et komplekst sensorisk indtryk.

Vinens rige smag og dens aromatiske bouquet (duft) skabes gennem de anvendte druesorter og deres kvalitet, klimaet under dyrkning, vingårdens beliggenhed, årgang og høst, gennem forarbejdning (presning, gæring), opnået lagring samt den efterfølgende modning.

Vineksperter skelner mellem primære, sekundære og tertiære smagsvarianter: den primære smag afhænger af druesorten, druernes kvalitet og smag samt deres vækstbetingelser. Den sekundære smag opstår under alkoholgæringsprocessen. Her påvirker gær og mælkesyrebakterier vinens smag og aroma. Under den efterfølgende opbevaring og ældning af vin, for eksempel i (træ)tønder samt i flasken, opstår den tredje, tertiære, smagsvariant. Vinlagringen, for eksempel i små franske egetræsfade (barriques), kan for visse rødvine tage flere år. Dette opbygger krydrede og røgfyldte varianter såsom ristede aromaer, tobak eller cedertræ, men også smagsantydninger af karamel eller vanilje. Nye egetræsfade tilfører mest smag til indholdet. Disse konklusioner omsætter uddannede vinmagere målrettet under fremstillingen af deres Cuvéer, blandt andet for at afrunde vinens smag.

Dekantering

Vindekantering - ALDI

Omfyldning rødhvin og til dels hvidvin i en karaffel kaldes for dekantering. Før indtagelse bør vinen opbevares stående i et stykke tid, sådan at eventuelle reststoffer (farve og garvesyre) bundfældes. Under den efterfølgende dekantering skal proppen fjernes meget omhyggeligt, og det skal sikres, at sedimentet forbliver i flasken og ikke bliver overført til karaflen. Dernæst skal vinen kunne ånde i mindst to til tre timer i karaflen, så den udfolder sig i kombination med ilt og den opnår sin fulde runde bouquet og smag.

Opbevaring

Opbevaring af vin - ALDI

Alle kan opbevare vin korrekt. Selvom vin er meget følsom, når det gælder temperatursvingninger, lys eller fugt, kan man, ved at overholde nogle grundlæggende regler, opbevare sine dyrebare dråber i adskillige år i det rette miljø. For det første skal vinen opbevares ved en konstant temperatur på omkring 8-12 °C og under forhold med meget lav lysforekomst og i tørre og beskyttede omgivelser. Vin med naturlig kork skal have en luftfugtighed på mindst 60 til 70 procent, hvilket i videst muligt omfang forhindrer udtørring af lukningen. Ved opbevaring skal det endvidere sikres, at indholdet forbliver i kontakt med proppen, hvilket også forhindrer den i at tørre ud.

Serveringstemperatur

Serveringstemperatur - vin fra ALDI

Vine udvikler kun deres fulde smag, når de serveres ved den optimale drikketemperatur. Den anbefalede temperatur afhænger af vintypen og farven, men kan variere betydeligt. Almindeligvis serveres rødvin ved varmere temperaturer end hvidvin. Anbefalingen om, at rødvin skal indtages ved stuetemperatur, kommer fra tiden før der fandtes centralvarme. I dag er rumtemperaturer som regel for høje, og vinen vil blive serveret for varm. Den ideelle serveringstemperatur for rødvin er omkring 18 °C.

Hvid- og rosévine bør først tages ud af køleskabet umiddelbart før servering. Her er den anbefalede serveringstemperatur 8-12 °C.

Serveringstemperaturen er en anelse koldere for sekt, prosecco, mousserende vine og Champagne. Den fine bouquet, smag og boblerne udvikler sig bedst ved en temperatur på mellem 5 til 8 °C.

Beklager, tilbuddet er ikke længere gældende

Dette tilbud er udløbet

Påmindelse aktiv

Du vil modtage en påmindelse d. ${date} kl. ${time}.

Vi sender dig en e-mail, så du kan bekræfte din e-mailadresse. Klik venligst på linket i mailen. Hvis bekræftelsessiden ikke vises, bedes du kopiere linket og sætte det ind i din browser.

Vi sender dig en sms, så du kan bekræfte dit telefonnummer. Klik venligst på linket i beskeden.

Vi sender dig en e-mail og sms, så du kan bekræfte din e-mailadresse og dit telefonnummer. Hvis bekræftelsessiden ikke vises, bedes du kopiere linket og sætte det ind i din browser.

Påmindelse af

Fejl! Beklager, der er sket en fejl. Prøv igen senere.

Skal vi sende dig en besked, når varen er i butikkerne? *

Udfyld venligst dette felt.
Udfyld venligst dette felt.
Udfyld venligst dette felt.
Påmindelsesdag
To dage før
En dag før
Samme dag
Tidspunkt
00:00
01:00
02:00
03:00
04:00
05:00
06:00
07:00
08:00
09:00
10:00
11:00
12:00
13:00
14:00
15:00
16:00
17:00
18:00
19:00
20:00
21:00
22:00
23:00

Bemærk
  • For at kunne benytte vores gratis påmindelsesservice, skal du autentificere dig selv. Indsat venligst din e-mailadresse eller telefonnummer og klik på "Aktiver påmindelse". Afhængig af hvilken enhed du har valgt, vil du derefter modtage en besked med et bekræftelseslink i din indbakke eller telefon. Klik venligst på linket for endeligt at aktivere påmindelsen. Derefter er der ikke brug for mere autentificering.
  • Udfyld venligst alle felter markeret med *.
  • For at kunne benytte denne formular skal cookies være aktiveret i din browser.
  • Påmindelsen kan kun aktiveres, hvis du har valgt en dato ude i fremtiden og klikket på bekræftelseslinket i din e-mail eller sms.
  • Din e-mailadresse og/eller telefonnummer vil blive gemt for at kunne sende dig en påmindelse, om den valgte vare samt for at kunne benytte denne service i fremtiden. Du kan enhver tid afmelde dig vores påmindelsesservice via denne side: "Påmindelsesservice Afmeld"
  • Bemærk venligst, at det kun er tilladt at benytte servicen, hvis du selv er indehaver af e-mailadressen eller telefonnummeret.